Een U31 uit de Eerste Wereldoorlog Wikimedia Commons

Voor de kust bij de Britse plaats Norfolk hebben Nederlandse onderzoekers een Duitse onderzeeër uit de Eerste Wereldoorlog geïdentificeerd. Het gaat om een U31, die in 1915 zonk tijdens een patrouille.

De onderzeeër werd in 2012 ontdekt door duikers van het Nederlandse bodemonderzoekbedrijf Fugro, dat voor een Schotse energiemaatschappij aan het werk was in de Noordzee. Op de plek van de vondst is een windmolenpark in zee gepland. 

Zij benaderden de Koninklijke Marine, in de hoop dat het om het wrak van een Nederlandse onderzeeër ging die in de Tweede Wereldoorlog zonk. Na een uitgebreid onderzoek, dat drie jaar duurde vanwege het troebele water, ontdekten onderzoekers dat het 57 meter lange wrak van een Duitse U-boot was. 

Verdronken

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zette Duitsland dit soort onderzeeërs in in de strijd tegen Groot-Brittannië. De U-boten werden gebruikt om een zeeblokkade op te werpen in een poging de Britse heerschappij op zee te breken.

Deze U31 werd op 13 januari 1915 op verkenningstocht gestuurd, maar keerde nooit terug. De onderzeeër zonk op zo'n 90 kilometer van de Britse kust. De 35 bemanningsleden zijn hoogstwaarschijnlijk allemaal verdronken. 

"Het meest aannemelijk is dat de onderzeeboot op een mijn is gevaren", zegt Jouke Spoelstra, onderzoeker bij de Koninklijke Marine. "De boeg was beschadigd. Het wrak was voor de rest nog in een goede staat. Tenminste, voor zover dat kan bij een gezonken onderzeeër van honderd jaar oud."

STER reclame