Deel van het neergestorte toestel in de buurt van het Oost-Oekraïense Grabovo ANP

Nabestaanden van passagiers van vlucht MH17 vragen om de steun van de Russische president Poetin en de Oekraïense president Porosjenko bij het opsporen van radarbeelden over het neerhalen van het vliegtuig.

"Deze gegevens zijn cruciaal voor het vaststellen van de oorzaak van de crash en voor het identificeren en vervolgen van de verantwoordelijken voor deze afschuwelijke daad", schrijven ze. 

Verplichting

De 22 ondertekenaars uit Nederland, Groot-Brittannië, Zwitserland, Canada en Australië wijzen daarbij op de internationale verplichting die landen hebben om volledig mee te werken aan het onderzoek naar de oorzaak van de ramp.

Oekraïne zegt dat het geen radarbeelden heeft, omdat juist die dag de radar uitstond voor onderhoud. Radardeskundige Piet van Genderen zette daar vanmorgen in een hoorzitting in de Tweede Kamer vraagtekens bij. Hij zei dat er in Oost-Oekraïne drie radarsystemen staan. Het is volgens hem onwaarschijnlijk dat die alle drie tegelijk uitstonden voor onderhoud. 

Rusland zegt dat de radarbeelden van die dag zijn gewist. De nabestaanden vragen Poetin na te gaan of er backups beschikbaar zijn, of dat er mogelijkheden zijn om de beelden terug te halen. Ook willen ze weten of Rusland over satellietbeelden van het neerhalen beschikt. 

Rutte

De nabestaanden riepen eerder al de hulp in van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry. Die liet kort na de ramp doorschemeren dat de Amerikanen over opnamen van het incident beschikken. Eerder deze maand vroegen de nabestaanden premier Rutte om zich in te spannen om de beelden boven tafel te krijgen. 

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne neergehaald met een Buk-raket, tijdens een vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen om.

STER reclame