Paarden worden gecontroleerd op de paardenmarkt
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Kabinet wil regels voor paardenmarkten aanscherpen

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken wil kritisch kijken hoe er met paarden wordt omgegaan op de markten waar ze worden verkocht. Dat schrijft hij in antwoord op vragen van Eyes on Animal naar aanleiding van de paardenmarkt in Zuidlaren in Drenthe.

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie raken paarden op de markt vaak in de stress of worden ze angstig door de vele mensen die er op afkomen en door het lawaai. Van Dam geeft toe dat de kans daarop vooral aanwezig is als de markt onderdeel uitmaakt van een kermis of jaarfeest. De staatssecretaris stelt voor de evenementen van elkaar los te organiseren.

Aanscherpen

Van Dam wil samen met Eyes on Animals de regels voor paardenmarkten tegen het licht houden en aanscherpen. "Incidenten kunnen niet altijd worden voorkomen, maar het risico kan en moet zoveel mogelijk geminimaliseerd worden", aldus de staatssecretaris die ook een rol ziet weggelegd voor gemeenten die hun plaatselijke regels kunnen inzetten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat scherper toezien op de export van paarden. De export gebeurt in de toekomst alleen nog vanaf speciale verzamelplaatsen, niet meer vanaf de paardenmarkt. Van Dam streeft ernaar de aanpassingen vanaf de zomer in te laten gaan, schrijft RTV Drenthe.

Gezondheidsverklaring

Nu is er voor elk dier nog een gezondheidsverklaring nodig. De staatssecretaris wil dat beter organiseren met een Europese certificering van dierenartsen via internet.

Een verbod op paardenmarkten zit er niet in. "Markten hebben een toegevoegde waarde, want op die manier kan een tweede bestemming worden gezocht voor paarden die anders naar de slacht zouden gaan", aldus Van Dam.

Advertentie via Ster.nl