Het zika-virus wordt overgebracht door muggen
NOS Nieuws

Nederlanders naar Suriname voor onderzoek naar zika-virus

Nederlandse en Surinaamse onderzoekers gaan samen kijken wat de gevolgen zijn van het zika-virus. Het virus is zeer waarschijnlijk gevaarlijk voor ongeboren kinderen, maar kan mogelijk ook leiden tot hersenvliesontsteking en het syndroom van Guillain-Barré.

Het Erasmus MC in Rotterdam gaat het onderzoek uitvoeren. Volgens hoofd virologie Marion Koopmans, is het opzetten van zo'n grote studie enorm veel werk, maar is de toestemming voor het onderzoek nu binnen.

Suriname

Het zika-virus, dat wordt overgebracht door muggen, is momenteel vooral actief in Zuid- en Midden-Amerika. Het kan koorts, hoofdpijn, eetlustgebrek en huiduitslag in het gezicht veroorzaken. De meeste mensen zijn er binnen een week vanaf. Niet iedereen die door het virus wordt getroffen, wordt er ziek van.

Wel zijn er vorig jaar zo'n 3900 kinderen met afwijkingen geboren in Brazilië. Ze hadden een te kleine schedel en onderontwikkelde hersenen. Alles wijst op een verband met het zika-virus. Vermoed wordt dat het virus tijdens het WK voetbal in 2014 vanuit Azië en Afrika is meegebracht.

De autoriteiten in El Salvador en Colombia raden vrouwen voorlopig af om zwanger te raken. In Nederland zijn tien mensen besmet geraakt met het zika-virus. Zij liepen het virus op in Suriname. Onder hen zijn geen zwangere vrouwen.

Verlamd

Een groep onderzoekers van het Erasmus MC vertrekt binnenkort naar Suriname om daar met partners onderzoek te doen, onder meer naar de eigenschappen van het virus en de effecten van zika op het zenuwstelsel. "We gaan onderzoeken óf en wat de link is tussen een zika-infectie aan de ene kant en hersenvliesontsteking en het syndroom van Guillain-Barré aan de andere kant", zegt Koopmans.

Guillain-Barré is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam - vlak na een infectie met een virus - het eigen zenuwstelsel aanvalt. Mensen die erdoor getroffen worden, kunnen van het een op het andere moment volledig verlamd raken. Soms vallen ademhalingsspieren uit en is tijdelijke beademing nodig. Over het algemeen herstellen patiënten goed van de ziekte, maar het herstel kan wel lang duren.

Hersenvliesontsteking, waarbij de vliezen die om de hersenen en het ruggenmerg ontstoken raken, kan door zowel een virus als een bacterie worden veroorzaakt. De bacteriële variant is het gevaarlijkst.

Geen reisadvies

België kwam gisteren met een negatief reisadvies voor zwangere vrouwen voor de landen waar het zika-virus actief is. De VS deed dat een week geleden al voor Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname en Venezuela.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland zal geen reisadvies uitbrengen vanwege het zika-virus. Daar gaat het RIVM over, zegt een woordvoerder. Het ministerie past nooit reisadviezen aan vanwege gezondheidsrisico’s; de reisadviezen van Buitenlandse Zaken gaan alleen over veiligheidsrisico’s, zoals bij terrorisme.

Met mensen die daarom vragen, proberen we te zoeken naar een alternatief.

Woordvoerder reisbureau TUI

Reisbureau TUI heeft enkele vragen en annuleringen binnengekregen van mensen die een reis naar Curaçao hadden geboekt. "Tot vier weken voor vertrek mogen vrouwen die zich zorgen maken hun reisbestemming sowieso wijzigen naar een andere - enigszins vergelijkbare - bestemming", zegt woordvoerder Petra Kok. "Ook binnen die vier weken voor vertrek proberen we, met mensen die daarom vragen, te zoeken naar een alternatief. Dan vragen we wel een zwangerschapsverklaring."

Bij Travel Trend, waar vooral avontuurlijke reizen worden aangeboden, zijn geen annuleringen binnengekomen, maar wel vragen. "De combinatie zwangere vrouwen en avontuurlijke reizen is sowieso vaak lastig, in verband met met benodigde vaccinaties bijvoorbeeld", zegt woordvoerder Natasja Eshuis.

De Surinaamse ambassade in Nederland heeft geen telefoontjes binnengekregen van bezorgde mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl