De meeste vervalsingen zijn met biljetten van 20 en 50 euro
NOS Nieuws

Veel meer valse eurobiljetten in Nederland

Er zijn vorig jaar veel meer valse eurobiljetten onderschept in Nederland. In 2015 zijn 66.500 valse eurobiljetten uit de roulatie gehaald. Een jaar eerder waren het er 48.700, een stijging van 37 procent.

Een duidelijke verklaring voor de stijging heeft de bank niet. Ook de politie weet niet hoe het komt dat er meer vals geld is onderschept. Volgens een woordvoerder waren er vorig jaar geen speciale acties om valsemunters op te sporen.

Wereldwijd is het aantal valse eurobiljetten met 7 procent toegenomen tot 899.000 in heel 2015. De meeste vervalsingen zijn briefjes van 20 en 50 euro. Op de website van De Nederlandsche Bank staat waaraan valse biljetten zijn te herkennen.

De kans dat mensen zo'n vals biljet in hun portemonnee hebben blijft echter klein, stelt DNB. "In absolute aantallen valt het aantal vervalsingen erg mee. Er zijn in Nederland 18 miljard eurobiljetten in omloop", zegt Martijn Pols van DNB.

Apps

Eind vorig jaar werd begonnen met de uitgifte van nieuwe 20-eurobiljetten. De nieuwe briefjes hebben kenmerken die het vervalsen moeilijker maken. Ook heeft DNB apps voor de iPhone en Android, waarmee biljetten op echtheid gecontroleerd kunnen worden. Pols: "De camera's op telefoons zijn zo goed, dat ze feilloos kunnen vaststellen of een biljet echt is."

Wie geld uit de automaat trekt, hoeft niet bang te zijn voor vals geld. Banken controleren al het briefgeld dat ze binnenkrijgen of uitgeven. Vooral mensen die zaken doen via bijvoorbeeld Marktplaats moeten goed opletten.

Pols: "Als je je fiets verkoopt en daar valse biljetten voor krijgt, heb je echt pech. Want je krijg er geen echte biljetten voor terug van De Nederlandsche Bank."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl