Minister Bussemaker in het Nederlandse paviljoen op de Biennale in Venetië ANP

Bussemaker bezorgd over inkomen kunstenaar-zzp'er

tijd van publicatie

Minister Bussemaker maakt zich zorgen over slechtverdienende zzp'ers in de kunst- en cultuursector. Ze trekt 2 miljoen euro uit om de grootste nood aan te pakken.

Verder wil ze dat de Raad voor Cultuur kritisch gaat kijken of werkgevers wel genoeg betalen. Want "ook kunstenaars hebben recht op een fatsoenlijk inkomen", vindt ze.

Uit een rapport van de Sociaal Economische Raad, dat in opdracht van de minister is geschreven, blijkt dat de bezuinigingen in de  kunst- en cultuursector hard zijn aangekomen en dat de inkomenspositie van zzp'ers flink is verzwakt. 

Privaat geld 

Bussemaker zegt dat het zorgelijk is als de problemen worden veroorzaakt door de bezuinigingen van de afgelopen jaren, maar dat er ook veel minder privaat geld is gevonden dan de bedoeling was. 

"Sommige instellingen betalen steeds minder", zegt ze. Dat is volgens haar ook een gevolg van hun liefde voor cultuur. "Ze willen niet interen op het aantal opvoeringen en concerten dat ze geven, bijvoorbeeld." Dat zouden ze wat haar betreft misschien juist wel zouden moeten doen, omdat er dan meer geld te verdelen is. 

De minister wil verder dat kunstopleidingen meer aandacht gaan geven aan ondernemerschap, zodat studenten weten waar ze aan beginnen als ze bijvoorbeeld als zelfstandig pianoleraar aan de slag willen. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bussemaker bezorgd over inkomen kunstenaar-zzp'er

STER Reclame