Getty Images

In de Egeïsche Zee zijn vanochtend vroeg ongelukken geweest met twee vluchtelingenboten. Een boot sloeg op de rotsen, de andere kapseisde. In totaal zijn zeker 42 mensen om het leven gekomen, van wie zeventien kinderen. 

Het eerste drama speelde zich kort na middernacht af. Nadat een houten boot op de rotsen was geslagen ontdekte de Griekse kustwacht acht lichamen bij het oostelijke eilandje Farmakonisi, onder wie zes kinderen. Ruim veertig migranten slaagden erin naar de kust te zwemmen. 

Patrouilleboten

Een paar uur later en een paar kilometer zuidwaarts kapseisde een houten zeilboot bij het eilandje Kalolimnos. De kustwacht heeft zeker 34 lichamen uit het water gehaald van vrouwen, kinderen en mannen. Zeker 26 mensen zijn gered. 

Het is niet duidelijk hoeveel vluchtelingen aan boord waren. Drie helikopters, enkele vissersboten en patrouilleboten van de kustwacht nemen deel aan een zoekactie, die rond 13.00 uur Nederlandse tijd nog gaande was.

Over zee

Sinds 1 januari zijn al 31.000 vluchtelingen over zee naar Griekenland gereisd, meldde de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) deze week. Dat is veel minder dan in het najaar, maar veel meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Toen waagden 1500 mensen de oversteek.

STER reclame