ANP
NOS Nieuws

Miljardenverkoop Philips gaat niet door

Philips mag zijn ledlichtdivisie niet verkopen aan een grote Chinese investeerder. De Amerikaanse autoriteiten hebben daar een stokje voor gestoken. De verkoop van Lumileds moest 2,8 miljard dollar opleveren.

Topman Frans van Houten is "erg teleurgesteld" dat de verkoop niet doorgaat, zegt hij in een persbericht. "We gaan nu met andere partijen in gesprek."

Het Chinese Go Scale Capital wilde 80 procent van het ledbedrijf overnemen. Philips zou de rest van de aandelen houden in het bedrijf, dat onder meer lampen voor auto's, smartphones en televisies maakt.

Bezwaren

Philips wil niets zeggen over de aard van de bezwaren. Oorspronkelijk zou de deal al in september vorig jaar afgerond moeten zijn, maar in oktober maakte Philips al bekend dat het Amerikaanse Comité voor Buitenlandse Investeringen (CFIUS) bezwaar maakte. Dat nam de overname onder de loep omdat een belangrijk deel van de activiteiten van Lumileds in de VS zit. Het hoofdkantoor is in Nederland gevestigd.

Philips zit in een groot veranderingsproces. Het bedrijf gaat zich helemaal richten op gezondheidstechnologie. Andere onderdelen, zoals consumentenelektronica en de led-verlichtingscomponenten, stoot het af. Ook de reguliere lichtdivisie, Philips Lighting, wordt dit jaar afgesplitst van het bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl