Een man met zijn dochter die werd geboren met een misvormd hoofdje Hollandse Hoogte / AP

De Colombiaanse overheid raadt vrouwen voorlopig af om zwanger te worden. Het risico dat er iets misgaat tijdens de zwangerschap door het zika-virus is te groot, oordeelt het ministerie van Volksgezondheid. 

"Het is natuurlijk de vrije keuze van een vrouw en haar partner om zwanger te raken, maar vanwege de risico's wordt geadviseerd voorlopig niet zwanger te raken als dat mogelijk is", staat in een verklaring. Zwangeren uit gebieden hoger dan 2200 meter boven zeeniveau krijgen het advies niet naar lager gelegen gebied te gaan, omdat de mug die het virus verspreidt daar voorkomt. 

In Colombia zijn zeker 11.000 mensen ziek geworden van het zika-virus. Onder hen zijn 560 zwangeren. Er zouden nog geen kinderen met geboorteafwijkingen geboren.

Verdacht

Er is een sterk vermoeden dat er een verband bestaat tussen het zika-virus en groeiproblemen bij foetussen. Sinds er in Brazilië een zika-epidemie heerst, is het aantal baby's met een te klein hoofd drastisch gestegen: van minder dan 150 in 2014 tot bijna 4000 vorig jaar.

De VS raadt zwangere vrouwen aan de veertien landen waar het virus voorkomt te mijden. 

STER reclame