NOS Sport

Waterpolosters bereiken EK-finale

Waterpolosters in finale na spannende strafworpen

De Nederlandse waterpolosters hebben zich bij de EK in Belgrado geplaatst voor de finale. Oranje speelde in een herhaling van de EK-finale van 2014 met 9-9 (4-3, 2-3, 2-1, 1-2) gelijk tegen Spanje en won de strafworpenserie met 6-5.

De Spaansen wonnen in 2012 olympisch zilver, in 2013 de wereldtitel en in 2014 de Europese titel. Vorig jaar werd in de kwartfinales van de WK verloren van de latere kampioen Amerika, maar van de vier wedstrijden die Spanje in 2015 tegen Oranje speelde, won het er drie.

Goede start Oranje

Nederland startte voortvarend (Sabrina van der Sloot scoorde na 26 seconden), maar een counter en een goal met twee vrouwen meer brachten Spanje van 0-2 naar 2-2.

Spanje kwam op 3-2, maar Lieke Klaassen, Maud Megens (in de laatste seconde van het eerste kwart) en Nomi Stomphorst (een fraaie tip-in) zorgden voor 5-3. Daarna scoorde Spanje drie keer en bij rust was het weer gelijk: 6-6.

Beslissing na strafworpen

Terwijl het straffen bleef regenen aan beide kanten, liep Oranje uit naar 8-6, waarna Vivian Sevenich de paal raakte. Spanje kwam terug tot 7-8 en knokte zich in het slotkwart van 7-9 naar 9-9.

Terwijl bij Spanje het geloof groeide, nam bij Nederland de onzorgvuldigheid toe; de ploeg scoorde zeven minuten niet. In de daaropvolgende strafworpenserie miste Klaassen de eerste strafworp, Laura Aarts keerde de vierde Spaanse. De zevende van Spanje ging tegen de lat.

Vreugde langs de kant als Nederland de strafworpenserie wint van Spanje

In de finale treedt de ploeg van coach Arno Havenga aan tegen Hongarije dat in de andere halve finale Italië met 10-5 aan de kant zette. Oranje won eerder in de eerste groepswedstrijd met 14-10 van de Hongaarsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl