NOS Nieuws

Dijkhoff tegen verplichte opvang voor alle gemeenten

'Hard werken om te voorkomen dat nieuwe crisisopvang nodig is'

Staatssecretaris Dijkhoff ziet er niets in om alle gemeenten te verplichten vluchtelingen op te vangen. Vluchtelingenwerk Nederland pleitte vandaag voor zo'n verplichting.

Dijkhoff denkt niet dat een plicht leidt tot meer draagvlak in de samenleving voor de opvang van vluchtelingen. Hij ziet meer in het elkaar aanspreken. Volgens hem moeten ook gemeenten onderling dat doen, "zodat niet de ene helft wel vluchtelingen opvangt en de andere helft niet".

Hij ziet ook niet hoe een verplichting in de praktijk zou moeten werken. Op zichzelf zou hij het toejuichen als iedere gemeente meedoet, maar niet op deze manier.

Crisisopvang

Dijkhoff is blij dat vanaf deze maand geen crisisopvang meer nodig is. Hij benadrukt dat hij samen met de gemeenten probeert om structurele opvang mogelijk te maken, juist om te vermijden dat mensen steeds na een paar dagen moeten verhuizen.

Maar volgens de staatssecretaris blijft het hard werken om te voorkomen dat als het aantal vluchtelingen weer toeneemt nieuwe crisisopvang nodig is. "Er komen nog steeds iedere week 800 mensen binnen; dat is heel veel voor de tijd van het jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl