Rembrandts portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit
NOS Nieuws

'Rembrandts Maerten en Oopjen zijn verwaarloosd'

De twee Rembrandts die Nederland en Frankrijk samen hebben gekocht, zijn verwaarloosd. Dat zegt Rembrandt-deskundige Ernst van de Wetering tegen EenVandaag. Hij maakt zich zorgen over het onderhoud en de restauratie van de schilderijen van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit.

Nederland en Frankrijk spraken in september af dat de twee landen allebei 80 miljoen euro aan de eigenaars zouden betalen. De doeken zijn nu nog onderdeel van de privécollectie van de familie Rothschild, maar zullen in de nabije toekomst in het Rijksmuseum en het Louvre te zien zijn.

Volgens de Rembrandt-deskundige zijn de schilderijen bedekt met een dikke laag vernis en vuil. Ook Martin Bijl, voormalig hoofd restauratie van het Rijksmuseum, zegt dat de Rembrandts in een slechte staat verkeren.

Andere opvatting over restauratie

Van de Wetering zegt dat het lastig wordt om de doeken te herstellen. Hij denkt dat de Fransen niet willen meewerken, omdat zij een andere opvatting hebben over het restaureren van kunstwerken. Het is daar gebruikelijk de ouderdom van de werken te tonen door bijvoorbeeld verkleurde vernislagen te laten zitten.

Het Rijksmuseum laat weten dat de doeken inderdaad moeten worden schoongemaakt. Volgens het museum verloopt de samenwerking met Frankrijk goed.

Wanneer de doeken naar Nederland komen, is nog niet duidelijk. Minister Bussemaker zei vorige week dat ze snel wil kunnen vertellen wanneer de Rembrandts in het Rijksmuseum zullen hangen. De minister noemde het beheer van de schilderijen een complexe zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl