NOS Nieuws

Krediet Van der Steur bij oppositie bijna op

Van der Steur: het was een zwaar debat, morgen met kater wakker

De Tweede Kamer heeft een motie van wantrouwen van de SP tegen minister Van der Steur vanwege zijn optreden in de zaak-Maat verworpen. De motie kreeg alleen steun van de PVV, de Partij voor de Dieren, 50Plus en de partij Van Klaveren/Bontes.

Het CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en 50Plus willen dat de minister een plan maakt om de informatievoorziening aan de Tweede Kamer te verbeteren. "We hebben de minister onder verscherpt toezicht gesteld. Laat dat duidelijk zijn", zei GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren. Van der Steur moet het plan met premier Rutte maken en voor 1 maart inleveren bij de Kamer.

Moeizaam

De coalitiepartijen VVD en PvdA steunden ook de kritische motie van deze partijen niet. De PvdA spreekt van een moeizaam debat, maar is tevreden dat de minister zijn fouten toegeeft. "Leren is moeilijk als je bij fouten direct uitgesloten wordt van verdere deelname," aldus PvdA-Kamerlid Recourt.

Minister Van der Steur is niet van plan om met Rutte een verbeterplan te komen om de Kamer beter te informeren. "Er is er maar één verantwoordelijk en dat ben ik. Ik zal het zelf moeten doen en wil ik ook. Ik ontraad de motie maar neem de essentie ervan ter harte."

Voor de zogenoemde "curatele-motie" stemde 63 Kamerleden, tegen waren er 74. Volgens NOS-verslaggever Wilma Borgman is deze motie zeer pijnlijk voor de VVD-minister.

De oppositie heeft een flinke kras gezet op de neus van de minister. Dit is heel vervelend. De kans dat hij nog eens minister wordt, is er niet groter op geworden."

Politiek verslaggever Wilma Borgman

Van der Steur krijgt kritiek vanwege de manier waarop hij omgegaan is met forensisch expert George Maat. Maat werd door hem beschuldigd van het openbaar maken van informatie over de identificatie van de slachtoffers van de MH17-ramp. De minister noemde dat onmiddellijk "buitengewoon ongepast en smakeloos".

Later bleek dat de hoogleraar geen fouten had gemaakt. Hij eiste excuses. Een rapport stelde hem in het gelijk. Het rapport werd aan de Tweede Kamer gestuurd, maar de tekst was vrijwel volledig weggelakt. De minister heeft maanden met het maken van excuses gewacht. Vandaag erkende hij in het debat dat deze excuses te laat zijn gekomen.

Na afloop van het debat zei Van der Steur dat hij het een zwaar debat vond, maar blij was met de steun van de meerderheid van de Kamer. "Ik zal morgen wel met een kater wakker worden van het debat, maar daarna ga ik weer aan de slag om Nederland veiliger te maken.

Het debat is voor de jongerenpartij van de VVD aanleiding te pleiten voor een kleiner ministerie van Veiligheid en Justitie. De politie moet weer ondergebracht worden bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, stelt de JOVD in een persbericht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl