Minister Van der Steur wordt in de Tweede Kamer opgewacht door de pers
NOS Nieuws

Oppositie: Van der Steur hield bewust informatie achter

CDA, SP, D66, PVV, ChristenUnie en GroenLinks in de Tweede Kamer beschuldigen minister Van der Steur in het Kamerdebat over de zaak-Maat ervan dat hij een onderzoeksrapport dat hem persoonlijk niet uitkwam, heeft achtergehouden.

Volgens de partijen is de minister ervoor verantwoordelijk dat het maanden duurde voor de informatie bij de Tweede Kamer terechtkwam. CDA-Kamerlid Omtzigt: "Dit is alleen te verklaren als het doel was om het rapport geheim te houden." ChristenUnie-leider Segers zegt dat Van der Steur dit moet uitleggen.

Ook D66 vindt het verdacht dat Van der Steur na vier keer vragen door de Kamer nog niet met de feiten kwam. "We weten de feiten alleen omdat professor Maat zelf zes uur lang met potlood het dossier heeft overgeschreven, dat hij slechts mocht inzien", zegt Kamerlid Sjoerdsma.

Imago van de minister

"Een goed werkende rechtsstaat heeft een minister nodig die de waarheid op tafel wil hebben, ook als die hem niet goed uitkomt", zegt SP-Kamerlid Van Nispen. "De rechtsstaat gaat over rechtvaardigheid. Niet over het imago van de minister."

PVV-Kamerlid De Roon en Kamerlid Bontes vinden het schandalig dat de VVD de nabestaanden van de slachtoffers gebruikt als excuus voor het handelen van de minister.

Regeringspartijen PvdA is ook kritisch. PvdA-Kamerlid Recourt vindt het onjuist dat Van der Steur zich afkeurend heeft uitgelaten over een individu zonder dat hij de zaak had onderzocht. "Van een minister kan worden verwacht dat hij pas oordeelt als dit is gebeurd."

De verwachting is dat er geen meerderheid in de Tweede Kamer is die Van der Steur naar huis wil sturen. Naar alle waarschijnlijkheid kan hij rekenen op de steun van regeringspartijen VVD en PvdA.

Ongepast en smakeloos

Maat werd ervan beschuldigd dat hij informatie over de identificatie van de slachtoffers van de MH17-ramp openbaar had gemaakt. Van der Steur haalde de expert van het onderzoek af en noemde de lezing "buitengewoon ongepast en smakeloos". Achteraf bleek dat Maat op geoorloofde wijze les had gegeven aan studenten over zijn vakgebied, met als praktijkvoorbeeld het MH17-onderzoek. Van der Steur zegt dat hij te emotioneel reageerde omdat hij mee leefde met de nabestaanden van de slachtoffers.

Het debat wordt live uitgezonden op NPO Politiek.

Oppositie: Van der Steur hield bewust informatie achter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl