EPA

Oostenrijk wil dit jaar nog maximaal 37.500 vluchtelingen toelaten. Tot de zomer van 2019 mogen het er niet meer dan 127.500 zijn, staat in een voorstel van de regering in Wenen. Dat aantal staat gelijk aan 1,5 procent van de Oostenrijkse bevolking.

De Oostenrijkse premier Werner Faymann maakte het voorstel bekend na een 'asieltop' van de Oostenrijkse deelstaten. Het is onduidelijk wat er moet gebeuren als er meer asielzoekers komen. Volgens de Geneefse Conventie mogen mensen die vluchten voor oorlog niet worden teruggestuurd.

Oostenrijk zou het voorbeeld van Zweden willen volgen waar de asielprocedure tijdelijk wordt stilgelegd als het maximale aantal vluchtelingen de grens is overgestoken. De meeste asielzoekers zijn niet van plan in Oostenrijk te blijven. Ze willen doorreizen naar Duitsland. 

Oostenrijkse premier: dit is een noodoplossing

Doorreizen blijft volgens de Oostenrijkse bondskanselier mogelijk. "Van de vluchtelingen die hier in de herfst aankwamen, wilde 95 procent verder reizen naar Duitsland. Met hen blijven we overleggen." 

De Oostenrijkse vice-kanselier Reinhold Mitterlehner zei vrijwel tegelijkertijd in Wenen dat de vluchtelingen niet meer goed kunnen worden opgevangen omdat het er zo veel zijn. De Oostenrijkse grenspolitie heeft volgens hem te weinig tijd om iedereen te registreren. "Mogelijk moeten we vanwege de problemen mensen bij de grens tegenhouden."

Servië

Servië laat vanaf vandaag alleen nog migranten toe die van plan zijn een asielverzoek in te dienen in Oostenrijk of Duitsland. Minister Vulin zei dat het besluit is gebaseerd op een maatregel van vorige week van Oostenrijk.

Oostenrijk maakte toen bekend dat het geen migranten meer doorlaat die via Duitsland naar een ander land in West-Europa willen. 

STER reclame