Weer ligt het transferbeleid van FC Twente onder vuur
NOS Voetbal

Twente zoekt duidelijkheid, maar zaait onrust

De mededeling van FC Twente-commissaris Ton Heerts kwam als een donderslag bij heldere hemel tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Enschedese club. Zijn letterlijke tekst: "Helaas moet ik u melden dat wij aanwijzingen hebben dat op transfergebied in het verleden mogelijk nog meer handelingen zijn verricht die op zijn minst vraagtekens oproepen."

Na de Doyen-affaire nu dus weer een donkere wolk boven de Grolsch Veste. Nadat het nieuws is ingedaald, neemt het aantal vragen gestaag toe. Welke handelingen? Bij welke transfer(s)? Twente zwijgt daarover vooralsnog.

De net aangestelde directeur Onno Jacobs vertelde dat alle transfers sinds 2012 nader worden onderzocht. Dat zijn er veel, heel veel. Sinds het seizoen 2012/2013 trok Twente ruim vijftig spelers aan. En werden er ruim dertig verkocht of verhuurd.

Saillant is dat Onno Jacobs als financiële topman van Feyenoord ook twee keer betrokken was bij een transfer met Twente. Dat ging om Karim El Ahmadi en Leroy Fer, allebei overigens voor 2012.

Geen wanklank

Spelersmakelaar Louis Laros begeleidde in 2012 onder meer de transfer van Luuk de Jong van Twente naar Borussia Mönchengladbach waarmee zo'n 12 miljoen euro was gemoeid. "Dat ging heel correct. Bij mijn weten zijn daar geen gekke dingen gebeurd. Ik heb geen zicht op het betalingsverkeer tussen de clubs, maar ik heb later ook nooit wat gehoord. Ook met de transfers van Willem Janssen, Peter Wisgerhof en Steven Berghuis, waar ik bij betrokken was, ging alles zoals het hoort."

Hetzelfde geluid laat FC Groningen-directeur Hans Nijland horen over de transfer van Dusan Tadic van Groningen naar Twente in 2012. Dat ging om een transferbedrag van 5,5 miljoen. "We hebben in Emmen onderhandeld met Aldo van der Laan en Joop Munsterman, de toenmalige leiding. Harde onderhandelingen, maar fair. Ook de betalingen verliepen vlekkeloos. Geen wanklank."

Doyen-affaire

Intussen zijn ook de kruitdampen van de Doyen-affaire nog niet opgetrokken. Daardoor heeft FC Twente nu een licentie onder voorbehoud, mag de club drie jaar niet Europees spelen en wordt binnenkort bekend of de aanklager van de KNVB een vervolgprocedure gaat starten.

Nieuwe lijken uit de kast kunnen ook gevolgen hebben voor de garantstelling van 32 miljoen waarmee de gemeente onlangs akkoord ging. Zowel de KNVB als de gemeente Enschede wacht met een reactie tot er meer duidelijkheid is over de situatie in Enschede.

Mocht FC Twente daadwerkelijk opnieuw in de beklaagdenbank terechtkomen, dan is de vraag reëel hoelang de club nog zal bestaan.

Grootste uitgaande transfers FC Twente sinds 2012

JaarSpelerNaarBedrag
2014Dusan TadicSouthampton14 mln
2012Luuk de JongBorussia Mönchengladbach12 mln
2014Quincy PromesSpartak Moskou11,5 mln
2015Jesús CoronaFC Porto10,5 mln
2013Nacer ChadliTottenham Hotspur8,5 mln

Grootste inkomende transfers FC Twente sinds 2012

JaarSpelerVan Bedrag
2012Luc CastaignosInternazionale6 mln
2012Dusan TadicFC Groningen5,5 mln
2013Jesús CoronaCF Monterrey 3,5 mln
2015Hakim ZiyechHeerenveen3,5 mln
2012Andreas BjellandNordsjaelland 2,8 mln

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl