Een autobedrijf moest de vastgevroren stekker ontdooien met een kruik
NOS Nieuws

Elektrische auto bij vorst: bevroren stekker en halflege accu

Automobilisten die elektrisch rijden moeten er rekening mee houden dat de actieradius van hun auto bij vrieskou fors minder is. Dat zegt de Bovag na klachten. Volgens de brancheorganisatie kan de accu in sommige gevallen de helft minder lang mee gaan.

Zo heeft een elektrische auto van het merk Tesla een actieradius van ongeveer 400 kilometer bij milde temperaturen. Maar bij winters weer kan de accu slechts 200 kilometer mee, zegt de Bovag.

"Mensen moeten dus goed kijken naar de accuduur voor ze de weg op gaan", zegt Bovag-woordvoerder Tom Huyskens. "Tijdens de zomer hoeft een ritje naar Groningen met de elektrische auto geen probleem te zijn. Maar in de winter kun je voor dezelfde rit zomaar langs de weg met een lege accu komen te staan."

Tesla bevestigt dat vorst de actieradius beïnvloedt, maar hoeveel wordt niet gezegd. "Wij raden iedereen aan om altijd ruim op tijd de accu op te laden als het vriest."

Stekker vastgevroren

Een ander probleem die auto's met een stekker hebben tijdens de kou, is dat de stekker vast kan vriezen. Autobedrijf Carrec in Soesterberg heeft dat probleem al bij enkele auto's teruggezien. Op Facebook plaatste het autobedrijf een foto van een vastgevroren stekker die opgewarmd wordt met een warme kruik.

De Bovag adviseert mensen om de stekker niet met vloeistof te ontdooien. Er kan namelijk kortsluiting ontstaan. Een monteur van de autofabrikant kan ter plekke de stroom uitschakelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl