NOS Nieuws

In beeld: Russen reinigen zonden met ijskoud water

Een duik nemen in ijskoud water, bij een temperatuur van zo'n negen graden onder nul; de meeste mensen moeten er niet aan denken. Maar voor veel orthodoxe christenen is dit ritueel ieder jaar rond Driekoningen, ook wel Epifanie, de normaalste zaak van de wereld.

Met een ijskoude duik wordt de doop van Jezus Christus herdacht. Door zichzelf drie keer onder te dompelen, hopen de gelovigen dat alle zonden worden weggespoeld. Ook zou het waterbad beschermen tegen ziekten.

"Het is een onbeschrijflijk gevoel"

Het stadsbestuur van Moskou wijst ieder jaar meerdere plaatsen aan waar de traditionele onderdompelingsrituelen gehouden kunnen worden. Maar mensen nemen ook eigen initiatief; Russen hakken een wak in rivieren en vijvers en springen daarna 'gewoon' het water in.

Russisch-orthodoxe christenen hanteren de Gregoriaanse kalender voor religieuze feestdagen. Kerstmis en Driekoningen vallen in Rusland dan ook 13 dagen later dan volgens de gangbare jaartelling. Ook in andere landen waar veel oosters-orthodoxen wonen, wordt Epifanie gevierd met onderdompeling in het water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl