ANP
NOS Nieuws Binnenland

Zelden euthanasie bij vergevorderde dementie

Euthanasie bij vergevorderde dementie is tot nu toe zelden toegepast, concluderen drie onderzoekers die de dossiers van de Levenseindekliniek bestudeerden. Geen van de verzoeken aan de Levenseindekliniek die in deze categorie vallen werd gehonoreerd, schrijven zij in het vakblad Medisch Contact.

Tussen 1 januari 2012 en 1 mei 2015 kwamen er 26 euthanasieverzoeken binnen die betrekking hadden op mensen die door dementie wilsonbekwaam waren geworden. Deze verzoeken werden door iemand gedaan die door de patiënt gemachtigd was. 

Bij 25 van de 26 patiënten oordeelde de arts dat het euthanasieverzoek niet ingewilligd kon worden, omdat ze hun wens om te sterven niet konden of wilden bevestigen. Bij één patiënt was dat wel het geval, maar zij overleed twee weken na het onderzoek op natuurlijke wijze.

Nieuwe handreiking

Vorige week kwam er een nieuwe handreiking over euthanasie, waarin meer duidelijkheid wordt gegeven over euthanasie bij mensen met vergevorderde dementie. Een euthanasieverzoek moet kunnen worden ingewilligd, mits er een wilsverklaring is uit de tijd dat ze nog helder van geest waren. In de oude handreiking, uit 2012, staat nog dat een patiënt zelf moet kunnen aangeven dat hij euthanasie wil. 

In 2014 ging 1,5 procent van de euthanasieverzoeken over patiënten met dementie. Hierin zijn ook de verzoeken meegenomen van mensen die in een beginstadium van dementie verkeerden en dus nog wel wilsbekwaam waren.

De Levenseindekliniek is opgericht voor mensen die euthanasie willen plegen, maar waarbij de eigen huisarts het verzoek heeft geweigerd. In 2014 werd het euthanasieverzoek van 232 mensen via de Levenseindekliniek ingewilligd. Er waren dat jaar 877 hulpvragen aan de Levenseindekliniek.

STER reclame