De verkoop van vuurwerk is weer begonnen. De winkeliers verwachten dit jaar dat er voor 65 miljoen euro wordt verkocht, vooral siervuurwerk. Dat is ongeveer net zoveel als vorig jaar.

De vuurwerkhandelaren zien de laatste jaren een duidelijke verschuiving naar de verkoop via internet. Driekwart van al het vuurwerk wordt al via internet besteld. Daarna haalt de consument de bestelling in de winkel op. Vuurwerk mag alleen worden verkocht aan klanten van zestien jaar en ouder.

Vuurwerk afsteken mag overigens nog niet. Dat mag alleen van Oudjaarsdag 10.00 uur tot Nieuwjaarsdag 02.00 uur.

Brievenbussen weg

TNT heeft gisteren al brievenbussen op risicoplekken weggehaald met het oog op de jaarwisseling. Het gaat om brievenbussen die al eens eerder zijn vernield en langs doorgaande wegen staan.

In totaal worden de komende drie dagen 3900 brievenbussen weggehaald. Eerder deze maand heeft TNT de gleuven van de bussen al versmald.

Donderdag worden alle bussen na de laatste buslichting gesloten, tot zondagochtend. Vorig jaar werden 350 brievenbussen vernield door vuurwerk.

Gratis parkeren

Ook parkeermeters krijgen bescherming. De gemeente Rotterdam plaatst ijzeren platen over alle 3000 parkeerautomaten de stad. Voordat de gemeente dit deed vlogen ieder jaar rond de jaarwisseling tientallen automaten de lucht in.

Bij de afgeschermde automaten hoeft tijdelijk geen parkeergeld te worden betaald. Ook in de andere grote steden worden duizenden parkeerautomaten beveiligd.

Osama bin Laden

Op Curaçao is deze week ook de verkoop van vuurwerk gestart.

De zogenaamde Osama bin Laden-knaller is daar veruit het populairst. Op het vuurwerk staat een portret van de terrorist en de tekst 'Most wanted Osama bin Laden'. Volgens de verkoper heeft dit vuurwerk maar één eigenschap: "Hij knalt heel hard."

STER reclame