Donald Tusk (l) en Jean-Claude Juncker (r) EPA

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, waarschuwt de Europese Unie dat er snel een einde moet komen aan de vluchtelingencrisis. Als de maatregelen die de EU neemt niet binnen twee maanden werken, betekent dat het einde van "Schengen", zei hij in een toespraak voor het Europees Parlement in Straatsburg.

Hij zei dat hij zich aansluit bij de Nederlandse premier. Mark Rutte noemde eerder ook zo'n termijn.

Voor Nederland, als tijdelijk EU voorzitter, ligt hier een belangrijke taak. Volgens Tusk moet de beveiliging van de Europese buitengrens prioriteit hebben. De Europese Commissie heeft hiervoor een maand geleden een voorstel ingediend, Nederland moet de discussie hierover in goede banen leiden, zodat de EU tot concrete afspraken komt.

De bijeenkomst van de Europese Raad in maart is het laatste moment om te bekijken of het beleid van de EU effect heeft. Als dat dan nog niet het geval is, zal dat ernstige gevolgen hebben, zei Tusk. Hij voorspelde dat dan een einde zal komen aan het paspoortvrij reizen binnen de Schengen-zone.

De top op 17 en 18 maart zal voornamelijk gaan over de vluchtelingencrisis. In een aantal Schengen-landen is het verdrag al opgeschort, zoals in DenemarkenDuitsland en Zweden. Die landen hebben grenscontroles ingevoerd om de toestroom van vluchtelingen te stoppen.

Juncker: ook zorgen

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker maakt zich ernstige zorgen maakt over het voortbestaan van Schengen. Om het economische belang van de zone te onderstrepen zei Juncker in het Europees Parlement in Straatsburg dat binnen Schengen jaarlijks 24 miljoen zakenreizen worden gemaakt, en dat jaarlijks 54 miljoen keer een Europese binnengrens wordt overschreden.   

Tusk zei dat de Europese lidstaten hun beloften nog niet nakomen. Hij zei dat er in juni een politieke overeenkomst moet worden gesloten over een gezamenlijke grensbewaking. Dan komen de Europese leiders bijeen voor een Europese top. Hij zei dat de EU als politiek project is mislukt, als de unie niet in staat is haar buitengrenzen te bewaken.

STER reclame