Jitse Akse poseert met een wapen op een foto die op zijn Facebookpagina staat Facebook

De zaak rond veteraan Jitse Akse, die zegt dat hij IS-strijders heeft gedood in Syrië, wordt door de Tweede Kamer gezien als een lastige kwestie. Maar de meeste politici begrijpen dat het Openbaar Ministerie iets moest doen.

PvdA-leider Samsom: "Deze man heeft zelf op televisie verklaard dat hij in vreemde krijgsdienst mensen heeft doodgeschoten. Beide zijn verboden in Nederland dus dan is het logisch dat het OM actie onderneemt." 

Hij wijst erop dat wettelijk gezien alleen de politie en het leger geweld mogen gebruiken. "Op eigen houtje gaan schieten mag niet, ook al kan ik het mij wel voorstellen." Dat vindt ook VVD-fractievoorzitter Zijlstra. "Iedereen die maar doet wat 'ie zelf wil, hoe begrijpelijk ook, dat werkt niet." 

Kick nodig

Akse heeft in interviews verklaard dat hij vorig jaar in Syrië tegen IS heeft gevochten, als lid van de Koerdische strijdgroep YPG. Omdat zijn eenheid in de winter niet vecht, keerde hij tijdelijk terug naar Nederland. Afgelopen woensdag werd hij opgepakt door de politie in Arnhem.

SP-leider Roemer begrijpt dat de arrestatie van Akse bij mensen een gevoel van onrechtvaardigheid oproept. "Nederland steunt de strijd tegen IS. Dan vragen mensen zich af waarom iemand die zelf tegen IS vecht wordt aangepakt." Maar het is een besluit van de politiek wie namens Nederland ergens vecht, vindt Roemer. "Je kunt niet allemaal zelf je eigen oorlog gaan uitkiezen."

Roemer vindt dat de zaak bewijst dat het veteranenbeleid meer aandacht nodig heeft. "Akse geeft zelf aan dat hij die kick nodig had."

Wrang​

Ook CDA-leider Buma vindt dat de politiek zich niet moet bemoeien met beslissingen van het OM. Wel noemt hij de kwestie wrang. Hij pleit ervoor dat teruggekeerde IS-strijders op dezelfde manier worden vervolgd.

PVV-leider Wilders vindt dat het OM een verkeerde beslissing heeft gemaakt en zegt dat Akse een medaille verdient.

Minister Van der Steur wil zich er nu niet over uitlaten. "Het is aan het oordeel van politie en justitie. Het OM doet onderzoek en het is niet aan mij als minister om daar nu iets over te zeggen."

STER reclame