Nieuwjaar Helsinki: vijftien aangiften seksueel geweld

Spanningen in Finland vanwege de komst van vluchtelingen: in september vorig jaar werd een bus met migranten met vuurwerk bekogeld. Yle

De Finse politie onderzoekt vijftien meldingen van verkrachting en aanranding tijdens de Nieuwjaarsnacht in Helsinki. De daders zijn van buitenlandse afkomst; in sommige gevallen gaat het om asielzoekers, schrijft de politie in een rapport over de gebeurtenissen.

De slachtoffers zijn vrouwen, in leeftijd variërend tussen de 14 en 66 jaar oud. Zij deden aangifte van verkrachting, twee pogingen tot verkrachting, en twaalf gevallen van aanranding. Er zijn nog nooit zo veel meldingen van seksueel geweld op één dag binnengekomen, aldus de Finse politie.

Keulen

De slachtoffers werden elk ingesloten door een groepje van tien tot twintig mannen, waarna een aantal van hen zich aan de vrouw vergrepen. Die aanpak doet denken aan de gebeurtenissen op het Domplein in Keulen en andere Duitse steden, waar vrouwen massaal werden aangerand tijdens de Nieuwjaarsnacht. 

Honderden vrouwen deden in Duitsland aangifte van seksueel geweld. Ze beschreven de daders als mannen met Noord-Afrikaanse of Arabische trekken. Ook in het Zweedse Malmö werden vrouwen lastiggevallen door mannen van buitenlandse afkomst. 

De Finse politie heeft een aantal verdachten op het oog, onder wie drie asielzoekers. 

Finland bood vorig jaar onderdak aan 32.000 asielzoekers, een enorme stijging ten opzichte van 2014 toen slechts 3600 vluchtelingen asiel vroegen in Finland. 

STER Reclame