De demonstratie van gisteren ANP

De gemeente Bernheze, waar Heesch onder valt, neemt maatregelen in aanloop naar bewonersbijeenkomsten vanavond en donderdag over een nieuw asielzoekerscentrum. Gisteren liep een protest in de Brabantse plaats uit de hand. 

Vanavond is er een bijeenkomst voor omwonenden en twee dagen later zijn alle inwoners van Heesch welkom. "Deze avonden zullen in een constructieve sfeer plaatsvinden", laat de gemeente weten. "We nemen maatregelen om mensen die op een niet-constructieve manier het gesprek aangaan, te weren." Wat die maatregelen zijn, wil de gemeente niet zeggen.

Weerzinwekkend

Burgemeester Moorman van Bernheze noemt het weerzinwekkend dat de betoging van gisteravond uit de hand liep. "Het beeld dat nu is ontstaan, strookt op geen enkele manier met dat waar we in Heesch voor staan."

Ook dit kind demonstreerde mee ANP

Op de demonstratie kwamen gisteren tegen de duizend mensen af. De bijeenkomst begon rustig, maar na een tijdje keerden tientallen mensen zich tegen de politie. Ze gooiden met stenen en eieren. Uiteindelijk gaf de burgemeester een noodbevel af, werd de ME ingeschakeld en werden drie mensen opgepakt.

De gemeente wil maximaal 500 vluchtelingen opvangen in een nieuw asielzoekerscentrum, voor ten hoogste 10 jaar. De plannen stuitten direct op veel verzet. Zo werden vorige week twee kadavers van varkens opgehangen op de plek waar het azc moet komen.

STER reclame