ANP Pro Shots
NOS Sport

Waterpoloërs winnen na strafworpen

De Nederlandse waterpoloërs hebben op de EK in Belgrado in een spannend duel Georgië verslagen. De wedstrijd eindigde in 9-9 (1-2, 4-3, 4-2, 0-2), waarna Oranje de strafworpenserie met 7-6 won.

Oranje was al uitgeschakeld voor de kwartfinales. Het duel met Georgië om een ereplaats op het EK was nog van belang met het oog op plaatsing voor het volgende olympische kwalificatietoernooi.

Mede omdat Oranje in het eerste kwart matig schoot (vijf missers op rij), nam Georgië een 2-0 voorsprong. Bij 4-4 was het weer gelijk en een tussensprintje bracht Oranje van 4-5 op 7-5. Die marge wist Nederland in het derde kwart vast te houden.

In het vierde kwart gaf Nederland de zege toch nog uit handen. Een manmeer-situatie werd niet benut en Lars Gottemaker kreeg de bal niet in het doel toen hij alleen op de keeper af ging. Aan de overkant hield Eelco Wagenaar zijn ploeg op de been met vier geweldige reddingen.

Drie seconden voor tijd kwam Georgië op 9-9. In de penaltyserie schoot Spijker op de lat, waarna Wagenaar Oranje in de race hield door de vijfde strafworp van Georgië te stoppen. Even later keerde hij ook de achtste.

'Verzekerd van OKT'

Normaal gesproken is Nederland nu al verzekerd van deelname aan dat OKT, maar er is wel een voorbehoud. Landen uit andere werelddelen die recht hebben op een plekje op het toernooi in Italië kunnen zich nog de hele dag aanmelden. "Mexico is het vraagteken", legde bondscoach Robin van Galen uit. "Ik ga ervan uit dat ze niet gaan, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.'' In dat geval is de elfde plek op het EK pas voldoende. Daarvoor kan op donderdag en zaterdag nog worden gestreden.

Van Galen: we komen van ver

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl