'Hier in Haaksbergen blijft het vandaag onder de nul'

De eerste schaatsmarathon van dit seizoen wordt vanavond in Haaksbergen verreden. De schaatsbond KNSB heeft besloten dat de plaatselijke ijsvereniging IJSCH de wedstrijd mag organiseren.

De strijd om de eerste marathon ging tussen Noordlaren in Groningen en Haaksbergen in Overijssel. In beide plaatsen heeft de KNSB vanochtend de ijsdikte gemeten. Zowel in Haaksbergen als Noordlaren was de ijslaag dikker dan de norm van 3 centimeter.

"De weersvoorspellingen hebben de doorslag gegeven", zegt Willem Hut van de KNSB. "We willen het risico dat het gaat dooien zo klein mogelijk maken en de vooruitzichten in Haaksbergen zijn iets beter. In Noordlaren komt het kwik vandaag waarschijnlijk boven nul."

De KNSB is tamelijk zeker van zijn zaak, maar met het weer weet je het nooit helemaal zeker, zegt Hut. "Het kan altijd nog misgaan, we houden het goed in de gaten."

De twee andere kanshebbers, Veenoord en Arnhem, vielen gisteren af. IJsvereniging De Hondsrug uit Noordlaren feliciteert op Twitter Haakbergen. "Wij wensen #Haaksbergen veel succes bij de voorbereidingen van de eerste marathon op natuurijs. #Noordlaren # sportieve verliezer." 

De schaatsmarathon begint om 18.30 uur met de vrouwenwedstrijd, om 19.30 uur gaan de mannen van start.

In Haaksbergen werd in de winter van 2009-2010 voor het laatst de eerste marathon van het seizoen gereden. Daarna ging de primeur drie keer achter elkaar naar Noordlaren. In de winters daarna werd geen marathon op natuurijs gereden. 

STER reclame