'EU-beleid verergerde vluchtelingencrisis'

time icon
AFP

Artsen zonder Grenzen heeft in een rapport hard uitgehaald naar het vluchtelingenbeleid van de Europese Unie. Dat leidde volgens de organisatie vorig jaar tot een 'dramatische verergering van de vluchtelingencrisis'.

In het rapport (.pdf) staat dat de EU vele obstakels opwierp voor de vluchtelingen. Dat varieerde van het niet bieden van veilige, legale routes naar Europa, tot het aanleggen van hekken met prikkeldraad en het gebruik van geweld. De organisatie beklaagt zich onder meer over de opvanglocaties in Italië en Griekenland en zegt dat de administratieve procedures continu veranderden. "Op alle fronten faalde Europa."

"De EU en de Europese overheden hebben niet alleen collectief nagelaten adequaat te reageren op deze crisis, maar hun restrictieve beleid en chaotische aanpak hebben de humanitaire situatie van duizenden mannen, vrouwen en kinderen zelfs verergerd", zegt operationeel directeur De la Vigne van Artsen zonder Grenzen.

Bescherming

Artsen zonder Grenzen pleit ervoor dat de Europese landen dit jaar voor veilige routes zorgen voor de vluchtelingen. "Wij hopen dat de vluchtelingen in 2016 niet langer bescherming nodig hebben tegen een falend Europees beleid."

STER Reclame