NOS Schaatsen

Eerste marathon in Noordlaren of Haaksbergen

Noordlaren en Haaksbergen strijden om primeur

De marathonschaatsers mogen zich opmaken voor de eerste marathon op natuurijs. De KNSB beslist dinsdagmorgen of de primeur naar Noordlaren of naar Haaksbergen gaat. De ijsverenigingen uit Veenoord en Arnhem zijn vandaag afgevallen.

"Morgenochtend om 7.00 uur keurt de KNSB het ijs in Noordlaren, twee uur later in Haaksbergen. We nemen vervolgens uiterlijk 10.00 uur de beslissing waar we gaan rijden", zegt Willem Hut, competitieleider van de sectie marathon bij de KNSB.

Het ijs moet minimaal drie centimeter dik zijn. De weersverwachting voor komende nacht, met matige vorst, is gunstig. Hut: "Grootste spelbreker zou wel eens de oplopende temperatuur morgen overdag kunnen worden. Dat zullen we in onze overweging zeker meenemen."

IJsvereniging Haaksbergen won de strijd om de eerste marathon op natuurijs te mogen organiseren voor het laatst in het seizoen 2009-2010. Daarna was IJsvereniging De Hondsrug uit Noordlaren de concurrentie drie maal op rij (seizoenen 2010-2011, 2011-2012 en 2012-2013) te snel af.

Spanning bij ijsverenigingen

In Noordlaren hebben ze er goede hoop op dat het peloton marathonschaatsers dinsdag opnieuw bij hen op bezoek komt. "We hebben nog anderhalve centimeter nodig", zegt Gezienus van Iren van IJsvereniging de Hondsrug. "Ik wil niet te chauvinistisch zijn, maar misschien ligt hier morgen wel vier centimeter."

Bij de concurrent in Haaksbergen is er sneeuw op het ijs gevallen, waardoor de ijsvloer niet spiegelglad is. "Maar je moet ook niet te veel poetsen. Het gevoel van natuurijs moet wel boven komen", zegt ijsmeester Jaap in 't Veld.

Het vereiste aantal centimeters zal dinsdagochtend vermoedelijk op beide plaatsen gehaald worden. Dan is het woord aan de KNSB.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl