Jitse Akse in een reportage van EenVandaag Eenvandaag

Duizenden mensen hebben op internet hun steun betuigd aan Jitse Akse, de Nederlandse oud-militair die is opgepakt omdat hij in Syrië IS-strijders zou hebben gedood. Een online petitie is door meer dan 56.000 mensen getekend. Op Facebook-pagina 'Justice for Jitse' staat de teller op ruim 22.000 likes.

Akse vocht vorig jaar in Syrië tegen IS, als lid van de Koerdische strijdgroep YPG. Omdat zijn eenheid in de winter niet vecht, keerde hij tijdelijk terug naar Nederland. Afgelopen woensdag werd hij opgepakt door de politie in Arnhem.

"De Nederlandse wetgeving geeft, afgezien van heel uitzonderlijke situaties zoals zelfverdediging, burgers niet het recht om zelf over te gaan tot het gebruik van geweld", zegt het Openbaar Ministerie. "Het doden van IS-strijders kan daarom leiden tot een strafrechtelijke vervolging voor moord."

Wereld op zijn kop

De initiatiefnemers van de online petitie noemen die redenering "de wereld op zijn kop". Ze vinden het onbegrijpelijk dat Akse mogelijk wordt vervolgd wegens het bestrijden van de "globale vijand van de mensheid nummer 1" en verwijzen naar eerdere uitspraken van de premier: "Rutte zei het zelf, we zijn in oorlog!"

Op Facebook zijn vergelijkbare commentaren te lezen. "Een koninklijke onderscheiding lijkt me meer op z'n plaats", schrijft iemand. "Namens m'n kids (8 &11) en mij thx dat jij de kloten hebt om dit te doen", voegt een moeder toe. En weer een ander schrijft: "Deze man moet krom hangen van de medailles. Hoe durven ze hem op te pakken."

Kenners van het internationaal strafrecht zeiden eerder al dat de kans dat Akse veroordeeld wordt zeer klein is. Het belangrijkste bewijs wordt gevormd door zijn eigen verklaringen op Facebook en televisie. Te mager, oordelen ze.

STER reclame