NOS Nieuws

'Grote financiële gevolgen als deadline datadeal EU-VS verstrijkt'

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Vier handelsorganisaties, waarin grote techbedrijven als Facebook en Google zijn vertegenwoordigd, waarschuwen in een brief voor grote gevolgen als er voor het einde van de maand geen nieuwe versie van de Safe Harbor-overeenkomst is. Volgens bronnen van nieuwssite Politico is het onwaarschijnlijk dat de deadline wordt gehaald.

Deze overeenkomst moet regelen dat gebruikersdata tussen de VS en Europa kunnen worden verstuurd. De originele overeenkomst werd in oktober vorig jaar van tafel geveegd door het Europese Hof van Justitie. Volgens het hof beschermde de overeenkomst de data van Europese gebruikers onvoldoende. Momenteel wordt er gewerkt aan een versie die dit wel garandeert.

Financiële problemen

In de brief, die in handen is van persbureau Reuters, schrijven de Amerikaanse en Europese organisaties dat het uitblijven van een akkoord grote financiële gevolgen heeft. De Safe Harbor-overeenkomst zou essentieel zijn om hun werk te kunnen doen.

De bedrijven drukken de onderhandelaars op het hart snel tot een conclusie te komen en daarnaast te zorgen voor een transitieperiode, zodat ze de tijd hebben om zich aan te passen aan de nieuwe regels.

"Het is belangrijk dat iedereen dit serieus neemt", zegt jurist Ot van Daalen. "Maar het zou me verbazen als dit helemaal in de soep loopt."

In oktober zei de Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen College Bescherming Persoonsgegevens) nog dat privacytoezichthouders wel degelijk zullen gaan optreden als er eind januari nog geen oplossing is gevonden.

Niet onbelemmerd grasduinen

Er wordt momenteel druk onderhandeld over een nieuwe overeenkomst. Eind oktober zei Eurocommissaris Vera Jourova nog tegen The Wall Street Journal dat er een principe-akkoord was bereikt. In het nieuwe verdrag staan allerlei voorwaarden zodat overheden niet onbelemmerd in data kunnen grasduinen, zei Jourova destijds tegen de krant.

Maar een belangrijke hobbel moest nog worden genomen. Er was namelijk nog geen akkoord over de mate waarin Amerikaanse inlichtingendiensten toegang hebben tot de data.

Daarnaast wordt er ook nog gesproken over de mogelijkheid voor Europese burgers om Amerikaanse overheidsinstanties te kunnen aanklagen. Dit zouden ze mogen op het moment dat zij de indruk krijgen dat hun gegevens op een onrechtmatige manier zijn opgevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl