ANP

De Utrechtse serieverkrachter veroorzaakte in de jaren 90 en in 2001 grote onrust, met name op universiteitsterrein De Uithof. Hij slaat steeds toe in het gebied tussen Utrecht en De Bilt. Hij achtervolgt jonge vrouwen met zijn mountainbike, bedreigt hen met een mes en dwingt hen mee te gaan naar een afgelegen plek. 

In de eerste maanden dat hij actief is, verkracht hij vier vrouwen en probeert hij het zes keer.

De politie opent een klopjacht op de dader. Het is het grootste politieonderzoek in Utrecht ooit. Duizenden tips en namen worden nagetrokken. Aan bijna 300 mannen wordt gevraagd om vrijwillig dna af te staan. Agenten gaan zelfs verkleed als vrouw het gebied in, in de hoop de serieverkrachter tegen het lijf te lopen. Toch weet hij steeds uit handen van de politie te blijven.

Jaren stil

Na een vijfde verkrachting, in februari 1996, blijft het stil rond de Utrechtse serieverkrachter. Rechercheurs onderzoeken of hij is opgenomen in een psychiatrische instelling of in de gevangenis zit, maar ook daar vinden ze geen enkel spoor van de dader. Vijf jaar later, in het voorjaar van 2001, wordt het onderzoek gesloten.

Een paar maanden later slaat de serieverkrachter opeens weer toe. Een 16-jarig meisje wordt verkracht in Bilthoven. Daarmee is de onrust in Utrecht en omgeving in een klap terug. De Universiteit Utrecht neemt net als in de jaren 90 uitgebreide veiligheidsmaatregelen. De politie heropent het onderzoek, maar ondanks alle inspanningen lukt het opnieuw niet om de dader te traceren.

Dna-hit

Pas als Gerard T. uit Nieuwegein in 2013 een lokfiets steelt en daarvoor wordt veroordeeld, volgt er verrassend genoeg een dna-hit met het profiel van de serieverkrachter. T. blijkt in de jaren 90 al bij de politie in beeld te zijn geweest als mogelijke dader. Hij is twee keer verhoord, maar dat leverde toen geen bewijs op. Net als tientallen andere mannen wilde T. geen dna afstaan.

Na de aanhouding van T. probeert de politie de kwaliteit van oude sporen te verbeteren. Verder spreken rechercheurs met een groot aantal mensen uit de omgeving van de verdachte. Gerard T. worden uiteindelijk vier verkrachtingen ten laste gelegd: drie in 1995 en een in 2001. 

De zaak komt om 10.00 uur voor bij de rechtbank in Utrecht. 

STER reclame