1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Voetbal

'Keihard veroordelen, stadionverboden en aangifte tegen eigen fans'

'Ik zou aangifte doen tegen de eigen supporters'

De gasten in Studio Voetbal zijn het erover eens: de oerwoudgeluiden vanaf de tribunes bij ADO Den Haag schaden het Nederlands voetbal. "Dit gaat de hele wereld over", zegt oud-voetballer Youri Mulder over de fans die racistische geluiden maakten naar Ajacied Riechedly Bazoer.

Keihard veroordelen, stadionverboden uitdelen en aangifte doen tegen de eigen supporters. Dat is volgens journalist Sjoerd Mossou hoe ADO Den Haag moet optreden tegen de fans die zich misdroegen. "Clubs moeten eindelijk stelling nemen. En niet van dat halve gedoe. Deze fans bedreigen gewoon je club. Ik zou het een sterk statement vinden wanneer je laat weten er helemaal klaar mee te zijn. En aangifte doet. Maar dat durft niemand."

ADO liet weten het gedrag van de fans af te keuren en zich te distantiëren van de kwetsende uitlatingen. De club gaat op zoek naar degenen die verantwoordelijk zijn voor het wangedrag. Over eventuele straffen doet ADO nog geen uitspraken, gezien het lopende onderzoek.

  • Oerwoudgeluiden klinken vanaf tribune bij ADO
  • Directie ADO distantieert zich van spreekkoren
  • Fraser: spreekkoren niet meer van deze tijd

Trainer Henk Fraser wilde voor de camera's niet diep op de kwestie ingaan. "Het is niet zo belangrijk wat ik ervan vind, maar ik weet dat wij ons hier als club van distantiëren. Dus dat geldt ook voor mij." Te makkelijk, oordeelt oud-speler Jan Mulder. "Dat is niet genoeg. Zijn mening is juist hartstikke belangrijk. Het zou zo verfrissend zijn als een coach zich er wel eens mee bemoeit."

'Van het veld af'

Youri Mulder vult aan. "Als trainer ben je toch de baas over jouw ploeg. Het zou heel goed zijn als je stopt met voetballen en gewoon naar de kant gaat", zegt hij. "Het beste zou zijn als de club van de misdragende fans dat zou doen. Als dat niet gebeurt moet het de andere ploeg zijn. Dan ben je die punten maar kwijt, dat interesseert niet."

Hagenaar en voetbalcoach Dick Advocaat ziet dat niet gebeuren. "Je stapt niet van het veld, want dan krijg je punten in mindering", denkt hij. "En dan moet iedereen het doen, want het gebeurt niet alleen bij ADO." Advocaat ziet een wedstrijd zonder publiek als een optie voor een gepaste straf. "Maar dan zou je meerdere clubs moeten straffen, want het gebeurt overal."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl