Demonstranten droegen begin deze maand spandoeken mee van de vijf verdwenen medewerkers van een boekhandel. Links een portret van Gui Minhai
NOS Nieuws

Verdwenen uitgever Hongkong duikt op op Chinese staats-tv

Een uitgever uit Hongkong die al sinds oktober is verdwenen, is op de Chinese staats-tv verschenen. Hij zei dat hij zichzelf heeft aangegeven vanwege een veroordeling 12 jaar geleden.

Gui Minhai is de eigenaar van uitgever Mighty Current, waar onder andere de boekhandel Causeway Bay Books onder valt. De boekhandel brengt veel kritische boeken uit over Chinese regeringsfunctionarissen en politici.

Vaak staan er details over het privéleven van de betrokken personen in, tot ergernis van de regering in Peking. Er zijn inmiddels al vijf mensen verdwenen die bij de boekhandel of de uitgever betrokken zijn.

Dronken automobilist

De 51-jarige Gui Minhai zou 12 jaar geleden dronken achter het stuur hebben gezeten en een vrouwelijke studente hebben doodgereden in Ningbo in China, schrijft het Chinese staatspersbureau Xinhua. Minhai zou toen zijn veroordeeld, maar naar Hongkong zijn gevlucht.

Gui Minhai verdween in oktober tijdens een bezoek aan Thailand.

Begin januari protesteerden parlementariërs in Hongkong nog tegen de verdwijningen bij het kantoor van de vertegenwoordiger van de regering in Peking. De demonstranten zeggen dat de verdwijningen een politiek motief hebben. Ze zijn bang dat de persvrijheid aan banden wordt gelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl