Radiomicrofoon
In samenwerking met
L1 Nieuws
NOS Nieuws

'WDR moest positief berichten over vluchtelingen'

Journalisten van WDR waren verplicht positief te berichten over vluchtelingen. Ze kregen daarvoor opdracht van commissies die het programmabeleid van de Duitse publieke omroep bepalen, beweert een Duitse journaliste.

WDR-journaliste Claudia Zimmermann, die in Vaals woont, zei bij L1 dat de WDR verplicht is het beleid van de regering-Merkel te ondersteunen. Volgens haar is dat niet vreemd. "We zijn een publieke omroep, we worden betaald met belastinggeld en dat betekent dat wij het geluid van de regering vertolken en niet dat van de oppositie."

CDA onthutst

Het CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert toont zich onthutst over de richtlijn. "Ik kan me niet voorstellen dat bij ons een commissie tegen Nieuwsuurzegt: je moet dit probleem positief aanvliegen."

Volgens de WDR-journaliste gold die positieve aanpak vooral in het begin van de zogenoemde Wilkommenskultur, de periode dat de eerste vluchtelingen Duitsland binnenkwamen. Sinds de massale aanrandingen en berovingen op oudjaarsavond in Keulen is de berichtgeving over vluchtelingen en migranten ‘gekiept’.

Kritische geluiden

"Nu laten we ook kritische geluiden horen", aldus Zimmermann. Volgens de WDR-journaliste is er in Duitsland geen sprake van een Schweigekartell, een afspraak om te zwijgen.

NOS-correspondent Jeroen Wollaars herkent dat journalisten van de Duitse publieke omroep zelfcensuur toepassen en soms de neiging hebben politiek correct zijn. Maar dat commissies hen verplichten de regeringslijn te volgen is volgens hem aantoonbaar niet waar. In Duitsland is de journalistieke onafhankelijkheid van de publieke omroep gewaarborgd, zegt hij.

Ook vraagt hij zich af hoe ter zake kundig deze journaliste van de lokale omroep van Aken eigenlijk is. "Haar wordt gevraagd naar de feiten rond Keulen en ze zegt dat er 1000 verdachten zijn. Het zijn er op dit moment dertien".

Advertentie via Ster.nl