ANP

De ChristenUnie gaat Kamervragen stellen over de zelfmoord van een Irakees in het asielzoekerscentrum in Alphen aan den Rijn. Gistermiddag hing een asielzoeker zich op in de voormalige gevangenis in de stad. 

Tweede Kamerlid Joël Voordewind wil van staatssecretaris Dijkhoff weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. Voordewind gaat morgenochtend langs bij het azc. "Ik wil precies weten wat er is misgegaan." 

Er komt een onderzoek naar de dood van een Iraakse asielzoeker

Volgens de Stichting Hoop voor Vluchtelingen was de asielzoeker gefrustreerd door de lange wachttijd voor zijn asielaanvraag. Hij reisde een paar keer vanuit Alphen aan den Rijn naar het aanmeldcentrum in Ter Apel om zijn paspoort terug te krijgen om daarna terug te keren naar zijn gezin in Irak.

Volgens Voordewind was de man wanhopig. "Hij had zijn vrouw aan de telefoon gehad en zij wilde zijn hulp in Bagdad bij de kinderen. Maar hij had net te horen gekregen dat het zeker nog drie maanden zou duren voordat hij uitsluitsel zou krijgen over zijn verblijf in Nederland en dat hij voor die tijd niet terug kon." 

De opvanglocatie in Alphen aan den Rijn is vaker in opspraak geweest. In december werd een groep van tien asielzoekers overgeplaatst naar een andere afdeling binnen het azc omdat ze bedreigd werden vanwege hun seksuele geaardheid.  

Voordewind wil dinsdag alle incidenten in asielzoekerscentra van de afgelopen tijd in de Kamer aan de orde stellen. "Er zijn veel klachten over bijvoorbeeld eten dat over de datum is, maar ook klachten dat de cipiers van de oude gevangenis in Alphen aan den Rijn nu begeleiders van de asielzoekers zijn."

Lange wachttijd 

De lange wachttijd bij de asielprocedure zal ook aan bod komen. "De belangrijkste klacht van de asielzoekers is dat ze niet weten wanneer ze duidelijkheid krijgen. En als ze het weten, is de wachttijd vaak langer dan zes maanden. Toen ze hier in september kwamen, kregen ze te horen dat er binnen een paar weken duidelijkheid zou zijn over hun situatie." 

De IND betreurt de zaak en geeft vooralsnog geen reactie op het incident in Alphen. Ook zeggen zij niets over de procedure wanneer een asielzoeker vrijwillig weer terug wil naar het land van herkomst. De Immigratie- en Naturalisatiedienst gaat na wat er is gebeurd in het azc, daarna kan de Inspectie voor Veiligheid en Justitie besluiten onderzoek te doen naar het incident. 

STER reclame