Franse proefpersoon van pijnstiller overleden

Het laboratorium van Biotrial in Rennes AFP

In Frankrijk is een van deelnemers aan een proef met een nieuwe pijnstiller overleden. Hij was eerder al hersendood verklaard. Van vijf andere proefpersonen die in het ziekenhuis waren opgenomen, is de toestand stabiel.

Aan de proef in het laboratorium Biotrial in Rennes deden negentig vrijwilligers mee. De zes die vrijdag in het ziekenhuis belandden, hadden een veel hogere dosis gekregen dan de andere proefpersonen.

De fabrikant van het middel, het Portugese Bial, zegt dat bij een eerdere test niemand klachten had gekregen. Probleem is dat er geen medicijn voorhanden is om de gevolgen van het gebruik van het testmedicijn te bestrijden.

Symptomen

Van de vijf slachtoffers die nog in het ziekenhuis verblijven, vertoont er één geen symptomen. Die proefpersoon blijft echter voorlopig ter observatie in het ziekenhuis. 

De toestand van de andere vier is zorgelijk. Zij hebben neurologische schade opgelopen. Bij drie van hen, zo vertelde vrijdag een Franse arts, is die schade onherstelbaar. Zij zullen volgens de arts hoe dan ook gehandicapt blijven.