NOS Nieuws

459 zwangere Colombiaanse vrouwen besmet met zika-virus

In Colombia zijn meer dan 11.600 mensen besmet met het zika-virus. Onder hen zijn 459 zwangere vrouwen. De besmetting kan gevaarlijk zijn voor hun ongeboren kinderen omdat hij geboorteafwijkingen kan veroorzaken. Er bestaan nog geen vaccins of medicijnen tegen het virus.

In Brazilië, waar sinds vorig jaar ook veel besmettingen zijn, werden 3500 baby's geboren met onvolgroeide hersenen. Dat kan leiden tot een verstandelijke beperking of een vroege dood.

Het virus, dat wordt overgedragen door muggenbeten, is voor volwassen niet bedreigend. Symptomen zoals koorts en uitslag zijn vaak na een week weer verdwenen.

Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC raadt zwangere vrouwen aan om niet naar gebieden te gaan waar ze het virus kunnen oplopen. Het Nederlandse RIVM adviseert zwangere vrouwen die naar Zuid-Amerika of de Cariben gaan om bedekkende kleding te dragen en zich in te smeren met DEET, een sterk muggenwerend middel.

Vaccin

De Braziliaanse overheid heeft opdracht gegeven om een vaccin te ontwikkelen. Volgens de minister van Volksgezondheid moet dat in "recordtempo" gebeuren. De directeur van het onderzoeksinstituut dat aan het vaccin gaat werken denkt echter dat de ontwikkeling zo'n drie tot vijf jaar zal duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl