ATS: Arie Luyendyk, van polderjongen tot glamourboy

Iedereen heeft zijn naam weleens gehoord. Maar weinigen kennen Arie Luyendyk; een Nederlandse jongen uit het Zuid-Hollandse Sommelsdijk die uitgroeide tot een racelegende in de Verenigde Staten. Zondagavond om 22.20 uur in Andere Tijden Sport. De uitzending is hier live te volgen.

“Je krijgt te zien hoe groot hij daar is, hij is echt een legende”, ontdekte de maker van het programma, Jeroen Stekelenburg. Luyendyk heeft bijvoorbeeld nog altijd een prestigieus baanrecord achter zijn naam staan. “Met een gemiddelde snelheid van 385 kilometer per uur over één rondje”, vertelt de Nederlander trots.

Wie is Arie Luyendyk?

Hij werd geboren in 1953 in Sommelsdijk. Als kleine jongen droomde hij van de Formule 1. “Maar ergens in zijn carrière voelde hij dat hij geen voeten aan de grond kreeg in de Europese racewereld”, zegt Stekelenburg. “Begin jaren tachtig is hij in Amerika beland en daar heeft hij daar de Indianapolis 500 mile race gewonnen.”

De Indy 500?

“In de racesport zijn er drie ‘monumenten’: de grand prix van Monaco in de Formule 1, de 24 uur van Le Mans en de Indy 500. Die laatste is hier heel erg onbekend, maar daar heel erg bemind.”

Wat gaan we zondagavond zien?

“Het is echt zo’n verhaal over iemand die iedereen wel kent, maar nog nooit heeft gezien. Ik had in ieder geval nog nooit iets van deze race gezien. Nou, we laten zien hoe groot hij daar is en hoe groot die race is. En wat we proberen te laten zien, is hoe hard het eraan toegaat.”

Hoe hard is dat?

“Je stelt je er iets bij voor, want je weet dat het wel hard gaat. Maar doe dat maar maal drie, dat is zo hard het echt gaat. Die mensen zijn echt compleet gestoord.”

ATS: Stekelenburg over de aflevering Luyendyk

Zondag, 22.20 uur

De derde aflevering in deze winterserie is zondag vanaf 22.20 uur te zien op NPO 1 en NOS.nl. 

STER reclame