NOS Nieuws

Verbijstering over Popprijs 2015 : 'stampende malloten'

Het werd een beetje ongemakkelijk, toen de jury van de Popprijs gisteravond bekendmaakte dat hiphopcollectief New Wave er met de prijs vandoor zou gaan. De jonge muzikanten werden geprezen omdat hun album "een blik op de toekomst" geeft en "zowel lof als weerzin" oproept.

De kersverse winnaars hebben het best beluisterde album van 2015 op hun naam staan - New Wave werd op Spotify meer dan 60 miljoen keer beluisterd. Het nummer Drank en Drugs was dé zomerhit van vorig jaar en werd miljoenen keren bekeken.

Maar teksten als "als je bitch wil chillen, is 't geen probleem/dan ga ik erheen, ik kom niet alleen/want ik heb drank en drugs, ik heb drank en drugs" vallen niet bij iedereen in goede aarde.

De veelal jonge fans van New Wave zaten kennelijk niet in de zaal van de Oosterpoort in Groningen. Na de bekendmaking bleef het akelig stil en al tijdens het eerste nummer verlieten veel mensen de zaal.

"Ik heb het wel eens feestelijker meegemaakt", twitterde muziekjournalist Amanda Kuyper van NRC Handelsblad. Zelf begrijpt ze trouwens ook niet goed waarom de jonge talenten de prijs nu al in ontvangst hebben mogen nemen.

En dan drukt Kuyper zich nog netjes uit. "Historische afgang", twittert iemand. Een ander houdt het op muziek voor "stampende idioten".

Dat de sfeer er niet helemaal inzat, lijkt overigens niet in zijn geheel te wijten aan New Wave. De traditionele bierdouche was dit jaar streng verboden, nadat onder meer zangeres Ilse de Lange en 3FM-dj Giel Beelen er vorig jaar over hadden geklaagd. Dat leverde Beelen een fluitconcert op toen hij de prijs wilde uitreiken.

Bierdouche: zangeres Ilse de Lange moest er vorig jaar nog wel aan geloven

Het probleem lijkt vooral te zijn dat het festival Noorderslag, waar de prijs werd uitgereikt, een heel ander publiek trekt dan de YouTube-generatie van New Wave. "Aan alle weglopers: dit luisteren jullie dochters als ze op hun kamer zitten", twitterde Diederik van Zessen van jongerenmuziekzender XITE.

"Het publiek dat gisteravond op Noorderslag was of netjes voor de televisie zat op zaterdagavond is niet het publiek van New Wave", zegt ook muziekjournalist Joris Belgers van dagblad Trouw. "De festivalbezoekers zijn over het algemeen toch wat ouder en conservatiever. In die zin vind ik New Wave ook een terechte winnaar. Ze hebben zonder de gevestigde orde en zonder hulp van radiostations als 3FM een groot publiek bereikt."

New Wave is een "een heel gedurfd project" geweest, vindt Belgers. "Platenlabel Top Notch heeft een groep talenten tien dagen opgesloten op Schiermonnikoog. Dat had niks kunnen worden maar het heeft een heel leuk plaatje opgeleverd."

Hij weet trouwens zeker dat de hiphoppers van New Wave niet wakker liggen van alle kritiek. "Nee joh, die lachen zich kapot. Dat kan ik je garanderen. Eigenlijk zijn ze heel erg rock 'n roll, die trekken zich niets aan van wat Twitter vindt. Ze weten dat ze goed bezig zijn, dus die zijn alleen maar aan het genieten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl