NOS Voetbal

Wouters wil nooit meer hoofdtrainer worden

Wouters wil nooit meer hoofdtrainer worden

Als er iemand het klappen van de zweep in het topvoetbal kent, is het Jan Wouters (55) wel. En na al die jaren weet hij wel wat hij niet meer wil. "Ik wil geen hoofdtrainer meer zijn. De rol van assistent past het best bij mij. Daar voel ik me het prettigst bij."

Wouters was hoofdcoach bij onder meer Ajax, PSV (interim) en FC Utrecht. Sinds een half jaar werkt hij onder Giovanni van Bronckhorst als assistent bij Feyenoord. "Ik vond het zonde om met zoveel dingen rond het voetbal bezig te zijn. Er is zoveel te doen op het veld. Analyses bijvoorbeeld. Dat vind ik belangrijker dan al die andere dingen buiten het voetbal."

Jan Wouters (r) en Giovanni van Bronckhorst

Zondagmiddag komt er een goede bekende op bezoek in Rotterdam: Phillip Cocu met PSV. Wouters kent de Eindhovense club van binnen en buiten. Hij voetbalde er en bekleedde er diverse trainersfuncties. Tegenwoordig zijn Cocu en Wouters vrienden, dat is wel eens anders geweest.

"Ik herinner me dat Cocu samen met Chris van der Weerden van Vitesse naar PSV kwam. Ik was 35 en kon het tempo eigenlijk niet meer bijbenen. Al die jonge gasten vlogen me op de training voorbij. In de coaching kon ik dan behoorlijk gefrustreerd uit m'n slof schieten. Ik kan me voorstellen dat die jongens het na de training dan vaak over mij hadden."

Wouters was en is het schoolvoorbeeld van een winnaarstype. "Zeker in Duitsland bij Bayern München heb ik geleerd dat het om de winst gaat. Soms kwamen we helemaal niet over de middellijn, maar daar klaagde niemand over als we wonnen."

Intuïtie

Gek genoeg vindt Wouters dat het in Nederland ontbreekt aan individualisten. "Spelers die op intuïtie een wedstrijd kunnen beslissen. We zijn in de jeugd veel bezig met één keer raken, twee keer raken en balbezit. We moeten ook kijken naar de individuele klasse."

Natuurlijk, ook na zondag zijn er nog veel wedstrijden. Toch vindt Wouters Feyenoord-PSV een cruciaal duel. "Het is belangrijk om bij te blijven. Voor de verliezer wordt de kloof met Ajax wel erg groot."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl