1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Nederlander gedood bij aanslag op hotel Burkina Faso

Bij de aanval op een hotel in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, is ook een Nederlander omgekomen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het gaat om een 67-jarige man uit Krimpen aan den IJssel, een landencoördinator van non-profitorganisatie PUM. Hij was in Burkina Faso om mkb-ondernemers te steunen met Nederlandse kennis en financiën.

PUM had vorig jaar de activiteiten in Burkina Faso stilgelegd vanwege de onrust in het land, maar was eind vorig jaar weer teruggekeerd omdat het rustiger leek. Nu zijn de activiteiten opnieuw stilgelegd en wordt bekeken wanneer ze weer opgestart zullen worden. Er waren geen andere Nederlanders voor PUM ter plekke.

"Ik leef intens mee met de nabestaanden van het slachtoffer", zegt Koenders. "Het is pijnlijk en wrang dat juist iemand die wilde bijdragen aan de ontwikkeling van het land slachtoffer wordt van een dergelijke daad."

Meer buitenlanders

Bij de aanslag op het hotel, dat populair is bij buitenlanders, kwamen zeker 28 mensen om het leven. Zij zouden afkomstig zijn uit achttien landen. Zo kwamen ook zes Canadezen, twee Fransen en twee Zwitsers om.

Buitenlandse Zaken heeft contact met ongeveer vijftig Nederlanders in het land. Zij hebben het advies gekregen het gebied rond het hotel te vermijden en zich te houden aan veiligheidsinstructies van de lokale autoriteiten. Een medewerker van de ambassade in Mali reist morgen naar Burkina Faso om de honorair consul daar te ondersteunen.

Al-Qaida

Rond etenstijd vielen vier gewapende daders het hotel en een nabijgelegen café aan. Ze schoten op gasten en staken auto's op de parkeerplaats in brand. Daarna hielden ze urenlang mensen gegijzeld in het hotel.

Veiligheidstroepen bestormden uiteindelijk het gebouw met hulp van Franse troepen. Alle vier de daders werden daarbij gedood. Onder hen waren twee vrouwen.

De tak van Al-Qaida in de Maghreb heeft de terreuractie opgeëist. Diezelfde groepering voerde in november een soortgelijke aanval uit op een hotel in het buurland Mali.

Er vielen bij de aanslag tientallen gewonden. De veiligheidstroepen wisten ruim honderd mensen uit het hotel te bevrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl