De Iraanse minister Zarif, IAEA-hoofd Amano en EU-buitenlandcoördinator Mogherini in Wenen AFP

Iran kan weer olie exporteren en op andere manieren zaken doen met westerse landen. Dat zei de EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini in Wenen. De meeste economische sancties tegen Iran zijn per direct ingetrokken, zei ze mede namens de VS en de Verenigde Naties.

Kort daarvoor had het Internationaal Atoomagentschap geconcludeerd dat Iran aan alle voorwaarden heeft voldaan van de 'kerndeal' van afgelopen zomer. Internationale onderhandelaars bereikten toen met Iran een akkoord over het sterk inperken van het Iraanse kernprogramma.

Inspecteurs van het Atoomagentschap hebben de afgelopen maanden gecontroleerd of Teheran zich aan de gemaakte afspraken heeft gehouden en op een vergadering in Wenen heeft de top van het Atoomagentschap de conclusies van de inspecteurs overgenomen.

Felicitatie

Directeur-generaal Yukiya Amano zei dat de relatie tussen Iran en het IAEA een nieuwe fase ingaat. "Dit is een belangrijke dag voor de internationale gemeenschap en ik feliciteer iedereen die daaraan heeft bijgedragen", zei hij.

STER reclame