Vincent Janssen heeft gescoord op aangeven van Joris Overeem

AZ boekt benauwde zege bij Roda

AZ heeft voor het eerst in vijf wedstrijden weer een zege in de eredivisie geboekt. De Alkmaarders speelden bij Roda JC ruim een half uur met tien man, maar wonnen wel met 1-0.

Roda, dat eind augustus bij AZ zijn laatste eredivisiezege had geboekt, haalde in de winterstop vijf nieuwe spelers en drie daarvan (Jordy Buijs, Marcos Gullón en Rydell Poepon) hadden een basisplaats. Bij de Alkmaarders ontbraken de zieke keeper Gino Coutinho, Muamer Tankovic en Mounir El Hamdaoui.

Snelle goal Janssen

Ondanks de personele problemen begon AZ prima aan de wedstrijd, want na een fraaie actie van Joris van Overeem kopte Vincent Janssen al na vijf minuten raak. Even later was Markus Henriksen dicht bij de 2-0, maar doelman Benjamin van Leer voorkwam een treffer.

De bezoekers namen daarna gas terug en Roda kwam er enkele keren gevaarlijk uit. Zo kregen Hicham Faik (slap schot), Poepon (naast) en Rostyn Griffiths (naast) een kans op de gelijkmaker. Aan de andere kant stond Arjan Swinkels na een mooie AZ-aanval de 2-0 van de Alkmaarders in de weg.

Rood Luckassen

AZ begon aanvallend aan de tweede helft, maar moest al na tien minuten verder met tien man na rood voor Derrick Luckassen, die zijn tweede gele kaart kreeg voor een onnodige overtreding op Ard van Peppen.

Derrick Luckassen verlaat het veld na de rode kaart

Roda rook bloed, ging op zoek naar de gelijkmaker, maar miste kans op kans. Zo schoot Poepon voorlangs, raakte Buijs met een vrije trap de paal, schoot Tom Van Hyfte over en Faik knalde de bal hard tegen de lat. Omdat Poepon vlak voor tijd nog naast kopte en Daniel da Silva op Sergio Rochet stuitte, ging AZ toch met de drie punten aan de haal.