Een ondervoed kind in Madaya AFP

Islamitische Staat heeft zeker 135 mensen geëxecuteerd in de Syrische stad Deir al-Zor, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De moorden werden gepleegd in delen van de stad die officieel nog in handen zijn van de Syrische regering.

De meeste slachtoffers vielen in de wijk Begayliya. Onder de slachtoffers zijn regeringsgetrouwe strijders en hun families. Het Observatorium zegt dat onder de doden zeker tachtig strijders of militairen zijn, de rest zijn burgers.

Ook het Syrische staatspersbureau SANA meldt dat IS een massamoord heeft gepleegd in Deir al-Zor.

Hongersnood

De VN meldt dat inwoners van Deir al-Zor al maanden honger lijden en dat vijftien tot twintig inwoners het afgelopen jaar door de honger zijn gestorven. Volgens de VN dreigt voor 200.000 mensen in de stad hongersnood.

Het westen van de stad wordt sinds maart vorig jaar belegerd door strijders van IS. Er is sindsdien geen elektriciteit en er is maar drie uur per week stromend water.

De situatie is volgens de VN vergelijkbaar met die in de stad Madaya, waar ook doden zijn gevallen door de honger. Daar kwamen onlangs twee konvooien met hulpgoederen aan. 

STER reclame