Savimbi in Call of Duty Black Ops II

Nabestaanden rebellenleider klagen maker Call of Duty aan

Nabestaanden van de Angolese rebellenleider Jonas Savimbi klagen gameontwikkelaar Activision aan. Drie kinderen van Savimbi vinden dat hun vader in schietspel Call of Duty: Black Ops II als een barbaar wordt neergezet die iedereen wil afslachten, schrijft The Guardian. In de eerste missie van het spel nemen spelers de rol aan van een soldaat die de Angolese rebellenleider helpt.

De kinderen van Savimbi vinden dat hun vader verkeerd wordt afgebeeld. Hij is volgens hen geen barbaar, maar een politiek leider en strateeg. Activision is het niet eens met de beschuldigingen, het bedrijf zegt dat Savimbi zelfs als een good guy wordt neergezet.

Er valt zeker iets te zeggen voor het standpunt van de familie, zegt correspondent Kees Broere. "Het is een man die lang gestreden heeft tegen het bewind in Angola. In die oorlog zijn niet allemaal keurige dingen gebeurt, maar ook niet van de kant van de regering. Het is dus een genuanceerder verhaal, waarvan je nooit een videospelletje kunt maken."

Niet voor het eerst

Het is niet de eerste keer dat Activision wordt aangeklaagd voor een personage in hun games. In 2014 klaagde de voormalig dictator van Panama, Manuel Noriega, de uitgever aan omdat hij vond verkeerd te zijn neergezet.

Het gebeurt trouwens regelmatig dat gameontwikkelaars bekende mensen gebruiken in hun verhaallijn. In de Assassin's Creed-serie, waarin spelers sluipmoordenaars spelen, komen onder meer Leonardo da Vinci en George Washington voorbij en in FIFA besturen spelers bekende voetballers.

Deel artikel: