1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden bij terreuraanvallen in Burkina Faso

De gijzelingsactie in een hotel in Ouagadougou is beëindigd. 150 gijzelaars zijn bevrijd, maar er zijn ook tientallen mensen omgekomen. Het officiële dodental staat op 27. Onder de doden zijn ook de vier terroristen die de actie uitvoerden.

Het Splendid Hotel in de hoofdstad van Burkina Faso, dat gisteravond werd aangevallen, was door de aanslagplegers volgehangen met explosieven. Het duurde daardoor lang voordat commando's naar de hogere verdiepingen van het hotel konden komen. Een van de gegijzelden was een minister, meldt de regering.

Tientallen doden bij gijzeling Burkino Faso

Brand

Bij een café in de buurt van het hotel zijn de lichamen van tien mensen gevonden. De terroristen schoten op de terrasbezoekers van het Cappuccino Cafe. Daarna gingen ze het hotel binnen

Het hotel is populair bij buitenlandse bezoekers. De 27 doden hebben 18 verschillende nationaliteiten. Het is niet bekendgemaakt uit welke landen de slachtoffers komen. De Franse ambassadeur in Burkina Faso twitterde dat de gijzelaars die zijn bevrijd ook uit 18 verschillende landen komen.

Ruim vijf uur na het begin van de aanval bestormden veiligheidstroepen in samenwerking met Franse militairen de lobby van het hotel. Bij de bestorming ontstond brand in de lobby, toen commando's explosieven lieten afgaan.

Een van de terroristen werd in een ander hotel in dezelfde straat gedood. De veiligheidstroepen doorzochten meer hotels in de buurt, omdat daar meer terroristen konden zitten.

Aanslag op hotel Burkina Faso

Er zouden zeker vijftien gewonden worden behandeld in het ziekenhuis, onder wie een vrouw met een Europese nationaliteit. Drie van de gedode terroristen zijn volgens de minister van Veiligheid "een Arabier en twee zwarte Afrikanen".

De aanslag is opgeëist door een tak van Al-Qaida uit de Maghreb (AQIM) die vaker aanslagen heeft gepleegd op doelen in de regio. Zo pleegde AQIM in november een aanslag op het Radisson Blu-hotel in buurland Mali. Daarbij kwamen 21 mensen om het leven. 

"Dit lijkt een kopie van die aanslag", zegt correspondent Kees Broere. "Een gerichte aanval op een hotel waar voornamelijk buitenlanders verblijven." 

AFP
Bij de aanval in Ouagadougou vielen veel buitenlandse slachtoffers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl