Muggenbestrijding op een kerkhof in Peru
NOS Nieuws

'Zwangeren niet naar gebieden met zika-virus'

Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC raadt zwangere vrouwen aan voorlopig niet naar gebieden te gaan waar ze het zika-virus kunnen oplopen. Er geldt een negatief reisadvies voor delen van Latijns-Amerika en de Cariben, waaronder Suriname.

Volwassenen worden meestal niet ernstig ziek van het zika-virus, dat wordt overgedragen door muggenbeten. Met symptomen als koorts en uitslagen lijkt de ziekte op tropenziekte als knokkelkoorts of chikangunya. Na een week zijn kwalen vaak weer verdwenen.

Bij ongeboren kinderen lijkt het virus echter te leiden tot geboorteafwijkingen. In Brazilië, waar afgelopen jaar veel zika-besmettingen waren, werden 3500 gevallen van microcephalie geregistreerd, waarbij de hersenen van een baby niet zijn volgroeid. Dat kan leiden tot een verstandelijke beperkingen of zelfs de dood.

Onderzoek

Er wordt momenteel nog onderzoek gedaan naar het verband tussen de zika-besmettingen en de geboorteafwijkingen. Zo bleek het virus voor te komen bij baby's van moeders die eerder ziek waren geweest.

Zolang het onderzoek loopt, adviseert het CDC zwangeren of vrouwen die zwanger willen worden niet naar de gebieden te reizen waar het virus voorkomt.

Er bestaan geen vaccins of medicijnen tegen het virus. Reizigers wordt aangeraden infectie te voorkomen door bedekkende kleding te dragen en goed in te smeren met een muggenwerend middel.

De muggen die zika kunnen overbrengen

Volgens het Nederlandse RIVM zijn er in Nederland zes meldingen binnengekomen van besmettingen. Die waren allemaal afkomstig van reizigers uit Suriname.

Het RIVM houdt er rekening mee dat het virus in de loop van dit jaar ook zal worden aangetroffen op de Caribische eilanden van het koninkrijk, doordat er veel personenverkeer is met het Zuid-Amerikaanse vasteland waar het virus voorkomt. Aan zwangere vrouwen die richting de Cariben gaan adviseert het RIVM om bedekkende kleding te dragen en zich in te smeren met DEET, een sterk muggenwerend middel.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de situatie in de gaten maar heeft nog geen reden gezien om reisadviezen voor landen in de regio aan te passen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl