Tsai Ing-wen van de DPP EPA

In Taiwan zijn de stemlokalen geopend voor de presidents- en parlementsverkiezingen. De economie en de relatie met China zijn de belangrijkste thema's. Als, zoals verwacht, oppositiepartij DPP als winnaar uit de bus komt, zou de relatie met het machtige buurland kunnen bekoelen.

De huidige president Ma van de nationalistische Kwomintang heeft de afgelopen tijd veel toenadering gezocht tot China. Zo werden er handelsakkoorden gesloten en had hij in november zelfs een historische ontmoeting met de Chinese premier Xi.

Veel Taiwanezen zijn echter bang dat China de handreiking zal gebruiken om meer invloed uit te oefenen in het land. Peking ziet Taiwan als een opstandige provincie en wil dat het eiland weer onder Chinees gezag komt. 

Eerste vrouw

Oppositiepartij DPP pleit juist voor meer afstand tot China. Doordat het ook niet goed gaat met de economie van het land, lijken veel kiezers op DPP-kandidaat Tsai Ing-wen te gaan stemmen. 

Tsai Ing-wen kan de eerste vrouwelijke president van het land worden. Volgens correspondent Marieke de Vries is ze een rustige, kalme vrouw. "Ze praat heel zachtjes en is geen campagnevoerder pur sang. Dat zegt ze zelf ook." Ing-wen is hoogleraar rechten en opgeleid in Londen. Vanwege haar rustige voorkomen en rationele manier van werken wordt ze ook wel de Taiwanese Angela Merkel genoemd.

STER reclame