De wijk Oberblik in Düsseldorf NOS

In Duitsland zoekt justitie na de gebeurtenissen in Keulen 13 verdachten uit Noord-Afrika, de meesten komen uit Marokko. Düsseldorf, op enkele tientallen kilometers van Keulen, worstelt al langer met een groep criminelen uit Noord-Afrika, blijkt uit een intern politierapport dat naar buiten is gekomen. 

Uit het rapport 'Casablanca' blijkt dat in anderhalf jaar tijd in de stad ruim 4000 misdrijven door Noord-Afrikanen zijn gepleegd, waarvan bijna 1300 diefstallen. De politie heeft meer dan 2000 daders geïdentificeerd, van wie de helft uit Marokko komt. 

NOS

Steeds meer Marokkanen komen naar Duitsland. Sinds december staat deze groep in de top 5 van vluchtelingen die naar Duitsland komen. "Een groot deel was vaak al in andere landen, vaak illegaal. Ze komen nu hierheen en proberen in het licht van de huidige vluchtelingendiscussie een legale status te krijgen", zegt Samy Charchira van de Duitse Moslimraad. 

Misbruik

Volgens correspondent Jeroen Wollaars wordt er misbruik gemaakt van de asielprocedure. "Ze weten dat het lang duurt voordat hun asielaanvraag wordt afgewezen. En in de tussentijd veroorzaken ze overlast." Elk 3,5 uur wordt er door een Noord-Afrikaanse dader een delict gepleegd in Düsseldorf, blijkt uit het rapport. 

In de wijk Oberbilk, ook wel 'Klein Marokko' genoemd, zijn ze het zat. "Met de meeste Noord-Afrikanen die hier al lang wonen zijn nooit problemen", zegt een inwoner. "Maar sinds drie kwart jaar is er een toestroom van jonge Noord-Afrikanen die geen respect hebben, die de taal niet willen leren en niet willen integreren."

'Ze hangen in de wijk, stelen en roven'

STER reclame