Forensisch expert Maat neemt stappen tegen RTL Nieuws

George Maat ANP

Forensisch expert George Maat heeft een klacht tegen RTL Nieuws ingediend bij de Raad voor de Journalistiek. Volgens Maat heeft de zender zich schuldig gemaakt aan huisvredebreuk door te publiceren over een college dat hij vorig jaar op de Universiteit Maastricht hield. 

RTL Nieuws publiceerde destijds opnamen van het college, waaruit bleek dat Maat foto's van lichaamsdelen en verminkte lichamen van MH17-slachtoffers had laten zien. Kort daarna werd Maat door minister Van der Steur uit het MH17-onderzoeksteam gezet. De minister maakte gisteren excuses en zei dat hij met zijn reactie te veel vanuit emotie handelde.

Maat zegt nu op de website van Medisch Contact dat RTL Nieuws de bron is van alle ellende. Hij vindt eigenlijk dat de universiteit een klacht zou moeten indienen. "Academische vrijheid houdt mede in dat in een collegezaal tussen docenten en studenten een vrije uitwisseling van gedachten is. En als dat niet meer kan, dan is er geen vrijheid meer in de collegezaal."

Juridische stappen

Maat zegt tegen het ANP dat hij ook juridische stappen overweegt. Dat laat hij afhangen van wat de Raad voor de Journalistiek beslist. 

Adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws Pieter Klein zegt dat hij de zaak met vertrouwen tegemoet ziet. Hij twittert dat het programma "journalistiek zorgvuldig heeft gehandeld".

STER Reclame